Skriv en rymdopera och vinn ett bokkontrakt!

EDIT: Tävlingstiden har nu gått ut. Det har inkommit ett större antal bidrag som just nu gås igenom. Planen är att vinnaren ska utannonseras den 15 jan 2019.
Stort tack alla ni som bidrog. På återseende.

_______

Hej alla science fiction-älskare!

Under 2018 kommer Fafner förlag att släppa Luna Olympia av Ulrika Fjellborg, en sprakande rymdopera med politiska intriger, cyborgs, sköna karaktärer och grym kick-ass i en dekadent värld. Men vi vill publicera ännu mer svensk rymdopera! För ärligt talat finns det inte så mycket. Ännu! Den saken ska vi ändra på! Kanske är det just DU som kommer skriva den där fartfyllda och härliga rymdromanen som alla science fiction-läsare i vårt land längtar efter? Du har nio månader på dig.

Rymdopera är en subgenre inom science fiction som brukar karaktäriseras av en avlägsen framtid där människorna har nått stjärnorna, med ett stort fokus på äventyr, sköna karaktärer och episka berättelser. Det är inte ovanligt att historierna är kryddade med: en uppsjö av olika rymdvarelser, var och en med sina biologiska och kulturella särdrag, galaktiska imperium eller federationer, politiska intriger, snabba rymdskepp, romantik, döda civilisationer, uråldriga AI:er, märkliga teknologier, slemma rymdpirater, enorma rymdkrig samt oförståeliga mysterier som rör sig mellan stjärnorna. Låt fantasin flöda! En rymdopera kan innehålla allt av det nämnda, eller bara vissa bitar, eller mycket, mycket mer. Du konstruerar själv din värld, dina karaktärer och deras berättelse. Huvudsaken är att det blir en riktigt häftig bok!

Vinnaren får alltså ett bokkontrakt med tänkt publicering under 2019. Det inkluderar publicering på papper, som e-bok och som ljudbok.

Vinnarmanuset annonseras den 15 jan 2019 (kan senareläggas om det kommer in extremt mycket manus.) Efter det blir det sedvanlig redigering och planering, så det exakta publiceringsdatumet för vinnarromanen kommer att sättas senare. (Fafner förlag förbehåller sig också rätten att inte utse någon vinnare alls om juryn anser att de inkomna bidragen inte håller tillräckligt hög kvalitet. Men det är ter sig tämligen osannolikt.)

Formalia:

Tävlingsstart: 1 februari 2018, kl 00:00:00

Tävlingsslut: 31 oktober 2018, kl 23:59:59.

Målgrupp: För unga vuxna och uppåt. Skriv alltså för en vuxnare publik, inte för barn.

Längd på manus: 70 000 – 90 000 ord.

Språk: Svenska

Format: Word-filer, alltså .doc eller .docx. Vi tar INTE emot manus i andra format, till exempel PDF, Pages osv.

Mail: manus@fafnerforlag.se

 

12 svar på ”Skriv en rymdopera och vinn ett bokkontrakt!”

 1. […] skriv en rymdopera och tävla om ett bokkontrakt! […]

 2. Hej.

  Det är ju trevligt det här men ska det inte finnas några pengar också förknippade med denna tävling? Ser ju ut som att vinnaren får sin bok publicerad och ni tjänar pengar men inte särskilt mycket mer.

  Vad får vinnaren i pengar?

 3. Felicia skriver:

  Kan man jobba två personer med samma manus eller får det bara vara en författare per bok?

 4. Jag tycker det ser ut som ett försök att få in fler manus, för det är väl ändå i så att om jag skriver en sf-bok och ni tycker den är bra så kommer ni publicera den oavsett om den ingår i en tävling eller inte.

 5. Spännande! Krävs det att man skriver upp sig någonstans?

 6. Kul! Finns det mer ramar för tävlingen förutom deadline och max 90.000 ord? Önskar ni få inte den med Times new romans och 1,5 i radavstånd? osv?

 7. Oskar Källner skriver:

  @Daniel. Vinnaren får ett standardkontrakt med royalty på all försäljning av pappersboken, e-boken och ljudboken. Något förskott utbetalas inte.

  @Felicia. Det går utmärkt att vara två författare. Var bara noggranna med att skicka med båda författarnas kontaktuppgifter när ni skickar in manus.

  @Dan. Visst är det så att vi vill ha in fler manus! Konstigt vore väl annars. Vi är ju ett förlag med passion för SF, och vill arbeta för fler SF-böcker på svenska av svenska författare. Och visst kan det vara så att en bra bok publiceras oavsett, men det är en fråga om tid, resurser och planering. Just nu finns ingen möjlighet att skicka in spontanmanus till förlaget, enbart tävlingen är öppen, och till tävlingen är just tid och resurser avsatta. Visst kan man vänta till efter att tävlingen är avgjord, vänta tills spontanmanuslådan åter öppnar sig någon gång i framtiden. Eller så kan man tagga igång och skapa något nu! 🙂

  @Patrik. Nej. Du behöver inte skriva upp dig. Det enda du behöver göra är att skicka in ditt manus innan deadline.

  @Göran. Nej. Du får formatera som du vill. Men det är klart att det är en fördel om det är läsbart. 😉 Men det är också därför vi vill få in det i word-format. Då kan vi i värsta fall själva formatera om det med några snabba knapptryckningar. Times New Roman på 1,5 är dock en god idé. Det är läsbart och trevligt.

 8. Theodor S skriver:

  Då jag aldrig försökt få något publicerat så ställer jag den säkert dumma frågan… Vad exakt menas med ett manus? Är det delar av boken? En förklaring av berättelsen från start till slut? eller?
  Skojigt initiativ med tävlingen dock, lite mer svensk SF skulle inte skada.

 9. Oskar Källner skriver:

  @Theodor. Det är ingen fara. 🙂 Termerna kan vara förvirrande. Manus kallas texten när berättelsen skrivs och arbetas med, alltså innan den är tryckt. En bok är texten i tryckt form. Så det är inte något som skiljer ett manus och en bok från varandra till sin struktur, förutom att manuset förhoppningsvis blivit ordentligt redigerat och korrat innan det trycks som bok.

 10. Jag tycker att det här är initiativet är väldigt spännande och roligt. Tack för det!

  Vi hörs i oktober!

Kommentarer är stängda.