Drakhornet bryter 500-spärren

(Detta inlägg publicerades först på debutantbloggen.)

 

Draken bryter genom glastaket i Harry Potter 7

Då har det hänt! Drakhornet har sålt över 500 exemplar. Något jag personligen är väldigt tacksam och lycklig över. Det är ungefär samma känsla som när draken bryter genom glastaket i senaste Harry Potterfilmen. Men vad är det som är så speciellt med 500 ex? Varför är det så viktigt?

För det första har det att göra med ett internetrykte. Det sägs nämligen att en vanlig debutant på ett helt vanligt förlag säljer i medel runt 500 ex. Det är svårt att få fram korrekt statistik då många förlag inte ger ut sina försäljningssiffror, men det är vad jag hört. Nu när jag gjorde research inför den här artikeln så hittade jag istället siffran 800, men det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är känslan av att ha lyckats.

När jag planerade utgivningen av Drakhornet var nämligen 500 sålda ex det mål jag satte upp. Det var den gräns som jag ville passera för att kunna titta på hela projektet och säga: ”Wow! Vad coolt! Det gick ju faktiskt att göra själv!” Nu är gränsen sprängd och boken gjorde det på fem månader. Säljer den mer härefter (och jag är övertygad om att detta bara är början) så är det ren bonus. 🙂

För det andra så har boken nu betalat sig själv. Jag behövde ungefär 500 ex för att få tillbaka satsade pengar. Nu är varje såld bok vinst som går till framtida investeringar. Jag planerar ju att ge ut uppföljaren i november, och då kommer det finnas gott om räkningar att betala.

Framförallt känner jag mig väldigt tacksam. Det är så många människor som har hjälpt till på vägen, som gett mig tips och idéer, som öppnat dörrar. Det finns människor som … om det inte hade varit för dem, hade det inte blivit någon fantasyserie överhuvudtaget.

Så till er alla … vänner, stöttepelare och bollplank. Ni med hjälp, stöd och glada tillrop. Ett oändligt stort tack! Det hade aldrig gått utan er.

2 svar på ”Drakhornet bryter 500-spärren”

 1. Hej Oskar,

  Stort grattis från mig och Darlene, kul att höra att du lyckats nå ditt mål! Hoppas du har många nyblivna fans redo att kasta sig över uppföljaren.

  Personligen är jag även mycket glad att höra att det (med hårt arbete) går att göra minst lika bra ifrån sig på egen hand som att sätta sin tilit till ett förlag.

  Återigen – grattis!

 2. Oskar Källner skriver:

  Hej Fredrik.

  Tack för alla glada tillrop. 🙂 Det känns verkligen grymt kul att ha kommit så här långt. Och jag är väldigt tacksam för alla som har hjälpt mig på vägen.

  Hälsa Darlene så mycket!
  mvh /Oskar

Kommentarer är stängda.