Tidsmaskinen

tidsmaskinen_cover_x1400

Det här var inte vad han hade väntat sig.

Uppfinnaren från London har anlänt till en avlägsen framtid. Omedelbart blir hans tidsmaskin stulen. Strandad i en värld fylld av mirakel och förfall söker han efter en väg hem och finner en dold ondska.

Tidsmaskinen gavs ut första gången 1895 och är en av de största science fiction- klassikerna. Här ryms både ett vilt äventyr och en skarpsinnig reflektion över människans hjärta och drivkraft.

H.G. Wells (1866-1946) ses i allmänhet, tillsammans med Jules Verne, som en av science fiction-genrens förfäder. The Time Machine släpptes första gången 1895 och är en av de stora föregångstitlarna inom genren. Det var med den som H.G. Wells etablerade tidsmaskinen som koncept, något som har kommit att användas oräkneliga gånger sedan dess.

 

Sagt om Tidsmaskinen

”Detta var en av de bästa SF-klassiker jag hittills läst, en klassiker man vill äga stående i bokhyllan för att rekommendera, låna ut och kunna läsa om … som förutom utmärkt äventyr och spänning dessutom inbjuder till eftertanke … Lättillgängligt och smidigt språk gör den till en fröjd att läsa, inte alltid fallet då det gäller så här gamla klassiker”
– Åsa C på Bokhyllan

”Tidsmaskinen i en underbar nyöversättning av Oskar Källner, är ett måste i bokhyllan hos varje älskare av såväl SF, fantasy som steampunk. En liten behändig bok med riktigt snygg tidsmaskin på omslaget, och med ett flyhänt språk som blåser nytt liv i den sekelgamla berättelsen … s. Vi får även följa tidsresenären till en ödslig avlägsen framtid där solen svällt upp, och den som kan sin Darwin vet att H.G. Wells med hjälp av hans bok om arternas uppkomst xtrapolerat alla de varelser vi träffar på. Än i dag är denna bok ett suggestivt och tankeväckande äventyr trots att den skrevs 1895 … fem vackra vita blommor av fem.”
– Sandra Petojevic i Brev från Cosmos

”Tidsmaskinen är både en idéroman och en ganska lättläst äventyrsbok, dessutom kan den sorteras in i hyllan för dystopiska framtidsskildringar, definitivt läsvärd alltså (om man gillar sånt) … Nyöversättningen av Oskar Källner tycker jag är utmärkt, språket känns mindre knarrigt än de tidigare översättningar jag har kommit i kontakt med.”
– Joel Bergling på Dagens bok

”En av de bästa i sin genre. Samtidsanalys som fungerar 100 år senare. Måste för SF-intresserad. Spännande och med djup och resonemang. Betyg: Fem.”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden

”Kanske är det så att böcker om framtiden säger minst lika mycket – om inte mer – om den egna tiden, än om den tid i det kommande som de porträtterar … Därför blir det inte minst intressant att läsa H. G. Wells Tidsmaskinen för att ställas inför den samtid där boken tillkom, utöver att sugas in i den framtid som han därifrån målar upp. En tid där evolutionsteorin var ny och där den socialistiska diskursen fått ordentligt med luft under vingarna … Tidsmaskinen skrevs för över hundratjugo år sedan. Det gör inte att den förlorat sin aktualitet som klassisk Science Fiction. I modern svensk språkdräkt, genom Oskar Källners försorg, kommer berättelsen till sin rätt …”
– Andreas Creutz på Literature Connoisseur

”Jag är väldigt tacksam för nyöversättningen, gammalmodigt språk brukar inte direkt göra det enklare att ta till sig klassiker, och den här är dessutom riktigt bra… Detta är en helt fantastisk science fiction-klassiker.”
– Monika på Bokföring enligt Monika

”Det här är en nyöversättning av Oskar Källner och Fafner Förlag och tur är nog det. Texten verkar ha fått sig en rejäl omgång och även om jag inte har läst originalet får jag en känsla av att språket har moderniserats och vässats till för att passa läsare av dagens snitt. Jag förväntade mig en torftig och högtravande läsupplevelse men faktum är att jag verkligen uppskattade berättelsen … Jag har full förståelse för att boken nått klassikerstatus och den känns fortfarande relevant och läsvärd år 2017.”
– Andreas Ljungström på Tentakelmonster