Pancasila

Pancasila - med titel

Carl är död. Han var den sista av synteterna som dog. Nu är människorna på den nystartade kolonin utlämnade åt sig själva. Exobiologen Sanina sörjer förlusten av sin vän och försöker samtidigt utreda vad det är som händer på planeten Pancasila. Varför vägrar grödorna från jorden att växa? Varför stannar maskinerna? Och vad hände egentligen med den amfibiska ras vars ruiner de hittat i djungeln. Så förgiftas hela kolonin och Sanina måste lösa mysteriet eller se sin värld gå under.

 

Sagt om Pancasila

”Högstanivån i Maskinblod 3 är hög, och flera av berättelserna är riktigt, riktigt bra. Mest minnesvärd är nog Oskar Källners Pancasila, om nyblivna kolonisatörer på planeten med samma namn … att Källner på ett elegant sätt ställer frågor som den glansiga rymdåkar-sciencefiction-genren ibland glömmer: med vilken rätt koloniserar vi andra planeter? Och, om det finns liv där, kommer vi att kunna känna igen det? Förstå det?”
– Officern på Fantastisk Fiktion

”Kvällens Daim i godispåsen. Diamanten. En fullständig roman gömd i en novell och jag fastnade totalt. Det påminner till viss del om Avatar, med en hel planet sammanbunden av ekosystemet. Men där Avatar är vacker är den här istället skrämmande. Dessutom finns det en sådan total antagonist här att ösa all sin ilska och besvikelse på … Det är förlösande att äntligen få det onda förkroppsligat. Samtidigt är det inte svårt att se hela mänskligheten i det onda … En lysande science fiction novell som känns både fiction och realism..”
– K på Bokhuset

”Som alltid lyckas Källner måla upp en värld som eggar fantasin samtidigt som den känns trovärdig.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas

”En otäck berättelse som samtidigt till en början är mycket vacker … Tankeväckande …”
– Helen Bruhno på Midnattsord

”… Sense of Wonder … mycket bra.”
– Anders Nilsson på Retrograde Spring

”Väldigt genomtänkt novell med en spännande handling …”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden

”En solklar femma … Jag gillar verkligen tonen i den, och temat. Människor som går fram som bulldozers är alltid intressant och skrämmande att läsa om.”
– Monika på Bokföring enligt Monika