Munins skärvor

Munins skarvor framsida x900

En novellsamling med isande skräck och svindlande science fiction som även ställer frågan vad det är att vara människa, i dag och i en avlägsen framtid.

Munins skärvor innehåller följande noveller:

Korpen
Pancasila
Byssan lull
Där staden dragit fram
Yulebocken
Det enda som betyder något
Hon som dömer
Mannerskiölds herrgård
Lucifers säd
Yi (Hedersprisvinnare i Mix Förlags och SF-bokhandelns stora SF-novelltävling 2013.)

 

Sagt om Munins skärvor

”… svårt att hitta ord som kan få er att förstå hur bra det här är… Munins skärvor trollbinder mig. Varje novell är sagolik … vänder dagens värld upp och ner och skapar framtida visioner som både underhåller och väcker tankar. Han ger oss magnifika världsbyggen, varelser som balanserar mellan sorg och skräck och förunderliga maskiner … Han ger mig a Sense of wonder … Källner är kung inom svensk fantastik. Så är det bara.”
– Bokmalen på Bokhuset.

”Munins skärvor är en underbar novellsamling och Oskar lyckas verkligen locka fram mitt sanna nördjag med sina historier. Han är nämligen inte rädd för att slänga in rymdkryssare, underliga monster och hi-tech-grunkor i sina berättelser. Det är svårt att inte låta sig hänföras av fantasin som genomsyrar många av novellerna. Samtidigt lyfts tyngre ämnen fram, inspirerar och skapar eftertanke. Det är inte bara glansig yta, utan också mer där bakom.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas.

”En otroligt välskriven novellsamling jag verkligen rekommenderar! … Jag uppskattar att samtliga noveller har något ödesmättat över sig och en tendens att allt barkar åt helvete. Där finns dessutom alltid en genomtänkt twist och det märks att Oskar är en perfektionist som lägger ner mycket möda på sitt skrivande.”
– Marcus Olausson på Bumleby.

”Dessa skärvor är alla knivskarpa … Det är en väldigt hög och jämn kvalitet igenom hela boken … Språket är rappt och inspirerande samtidigt som han med lätthet leder läsaren genom novellerna utan att snurra in sig i onödiga och nördiga beskrivningar, ”less is more”, och det funkar. Naniter, kryofrysar, plasmapistoler, tentakler och parallella universum allt faller på plats och bildar en alldeles ypperlig antologi.”
– Stewe Lundin på Foliehatt på.

”En härligt mix av fängslande noveller … Det finns ett djup och en baktanke i berättelserna som visar på att Oskar inte bara har en förkärlek till att berätta utan också vill väcka läsaren till att tänka i ett vidare perspektiv. … Ingen av novellerna lämnar mig oberörd … Smart och konstnärligt. Jag har tidigare liknat Oskar Källner vid en poetisk Isaac Asimov och jag vill upprepa det även denna gång eftersom han har en förmåga att måla fram karaktärer men framförallt fantasifulla och hissnande miljöer som stannar kvar långt efter att jag har läst klart.”
– Carola Strömstedt på Skrivandets magi och vedermödor.

”Munins skärvor är så spännande och bra skriven att man måste simultanläsa den gåendes genom snödrivorna på väg till jobbet … som vanligt när Källner skriver är det fler svängar än i ett podrace-lopp … En sak jag gillar är att det väldigt ofta är kvinnor i huvudrollerna. Både gamla, unga och däremellan. Dessutom känns karaktärerna äkta och likaså deras teknikprylar som hjälper till utan att ta fokus från handling eller de mer eller mindre moraliska frågor som svävar i bakgrunden.”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden.

”Det är bra, nästan alltid mycket bra. Särskilt gillar jag det Kult-aktiga inslaget, Mannerskiölds herrgård som jag läser med lika delar rysning och njutning … Sammantaget är Munins skärvor en novellsamling av hög kvalitet, som rör sig över en stor bredd av fantastikspektrat, och där nästan varje novell vid minst ett tillfälle ger den där hisnande, svindlande känslan när man inser vad det är som pågår. Rekommenderas!”
– Officeren på Fantastisk fiktion.