Där staden dragit fram

Dar staden dragit fram - med titel

Hennes första minne är hur hon faller från den stora staden ner i mörkret. Hon hittas sönderslagen bland soporna på den vita vägen. Hennes räddare ger henne ett nytt hem och ett nytt namn. Men livet nere på marken är hårdare än vad hon någonsin kunnat ana.

Där staden dragit fram är en science fiction novell med inslag av nanoteknologi, artificiella intelligenser och främmande, ödelagda världar. Men framförallt handlar den om de människor som bor i denna karga ödemark, deras kamp, frustration och längtan.

 

Sagt om Där staden dragit fram

”Innan 33 små, små sidor har passerat har Källner slagit mig på käften, på ett fantastiskt sätt. Hatten av, jag tar tillbaka allt jag sagt om svensk fantastik och hävdar motsatsen!”
– Officern på Fantastisk Fiktion

”Källner börjar göra det till sitt signum att blanda referenser från populärkulturen med sin egen utmärkta talang för att skapa intelligent dramaturgi med en stor dos äventyrligheter. Här är visionen om de flygande städerna magnifik…”
– Jonny på Swedish Zombie

”… lyckas fånga besvikelse, hämndlystnad och uppgivenhet på ett tilltalande sätt, samt har förmågan att överraska läsaren med oväntade vändningar. Dystopi och människoförakt när det är som bäst.”
– Emma Kreü på litteraturmagazinet

”Styrkeprov … har en förmåga att med få ord blåsa liv i sina miljöer och figurer, samtidigt som de med samma strama berättarekonomi håller åskådaren i ett fast grepp till de överraskande vändningarna i finalerna..”
– Michael Tapper på Sydsvenskan

”… en läsupplevelse som du inte glömmer i första taget.”
– Eva Holmquist på Tröst för ett knytt

”Fin, fyndig och spännande.”
– Socialistsimon på Socialistsimon

”…en riktigt bra historia som verkligen får en att fundera.”
– Poplitt på Poplitt

”En snygg novell som verkligen var intressant att läsa … En fin novell om gemenskap och tillhörighet.”
– Helen på Midnattsord

”[Oskar Källner] är mest känd som fantasyförfattare men är här representerad med en lämpligt lång novell som är utmärkt science fiction. Den utspelar sig i en värld där de rika människorna reser runt i en rullande stad medan övriga måste överleva på sophögarna utanför. Det är en väl beskriven värld som upplevs extra märklig då berättaren har sparkats ut ur staden och kämpar med minnesförlust. Det finns flera överraskningar längs vägen, samtidigt som allt det underliga ger en särskild stämning. Och den kan läsas som en kommentar till nutiden. Vad mer kan man begära?.” (Min översättning från danskan.)
– Niels Dalgaard i det danska science fiction magasinet Proxima nr 98 – 2014

”En spännande historia … en riktig höjdare.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas