Bortom portalen

Bortom portalen

Tondöda zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare:

EMMA 2.0 – Anita Mederyd
MARINA – KG Johansson
TIDSÖGAT – Hans Olsson
DE VITA – Boel Bermann
SJUNG, KÄRA SYSTER – Marcus Olausson
EN HEMLIGHET I ÖKNEN DOLD – Lupina Ojala
IRRBLOSS – Linda Hallgren
OPPENHEIMER BLUES – Love Kölle
VÄSKAN – Ida Tellestedt
DE TOMMA – Alexandra Alexandersson
JORMUNGAND – Oskar Källner

“En ren uppvisning i kreativitet och hantverksskicklighet. Lysande rakt igenom.”
– Andreas Ljungström, Tentakelmonster

Antologin är ett samarbete mellan förlagen på fantastikportalen.se och ges ut av Fafner förlag.

Sagt om Bortom portalen

”Fräscht och fullständigt eget … Galet kreativt och fullständigt briljant … Om jag hade fått sätta ihop en egen antologi skulle den se ut ungefär så här … Kreativa och djärva indieförlag som tillsammans levererar en strålande potpurri av fantasy, steampunk, postapokalyps och science fiction. Bortom portalen är ren njutning hela vägen.”
– Katja Gilljam på Bokhuset

“… ger en underbar inblick i den bredd och skicklighet som finns hos de svenska fantastikförfattarna … jag verkligen älskar hur ny och fräsch den känns (Om Sjung, kära syster.) Med helt nya element som är skrivna på ett helt fantastiskt sätt. Enda felet är egentligen att jag vill ha mer!”
– Helena B på Midnattsord

”Om någon skulle behöva bevis på att den svenska fantastiken inte bara lever utan sparkar rumpa så är det här en bra samling att sätta i händerna på dem. Jag brukar inte alltid känna att alla novellsamlingar är särskilt nyskapande men här blir jag förvånad, och förfärad, och förundrad över i stort sett varje text. Det är helt klart hos Sveriges indieförlag som man hittar den intressantaste fantastiken – och litteraturen överlag.”
– Camilla Linde på Debutantbloggen

”Antologin är en härlig godspåse med perfekt blandade godbitar av eskapism som jag verkligen kan tänka mig att läsa om. Kvalitén är mycket hög och ingen novell gör mig besviken … Berättelsen slukade mig fullständigt (om, De tomma.) och jag kunde inte förstå efteråt att jag bara hade läst en kort novell på femton sidor. Känslan av tid och rum försvann och eftersmaken var som om jag hade läst en hel roman.”
– Carola Strömstedt på Nordisk fantastik

”Bortom Portalen bjuder på många timmars fantasifull och spännande eskapism i form av bland annat galopperande metallkameler, kaktusmonster, nanorobotar och tondöva zombier. Novellproffs är ett epitet jag gärna delar ut till författarna … För deras hantverk är riktigt vasst och förfinas till varje ny novell … kreativiteten och påhittigheten verkar hämtas från en outtömlig källa.”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden

” … denna form av publikation är ett utmärkt sätt att introducera nya läsare, i detta fall till fantastiken … antologin håller hög standard rakt igenom … Hoppas det kan bli en årligen återkommande utgivning med blandning av nya och etablerade författare inom svensk fantastik!”
– Daniel Gunnarsson på Litteraturmagazinet

”Titeln är väl vald. Fantastikportalens antologi tar oss verkligen bortom portalen på mer än ett sätt. Den uppfyller med råge syftet att väcka intresse för förlagen, författarna och svensk fantastik i stort. Samlingen är klart läsvärd i egen rätt och visar också att flera av förlagen och författarna är värda att hålla utkik efter framöver.”
– Abigail Sykes på Landets Fria Tidning

”… jag föll som en fura … Och twisten alltså, twisten … Den här samlingen är lite som en Gott & Blandat-påse, om alla olika blandningar hade funnits i samma påse. Jag vill ha mer!”
– Monika på Bokföring enligt Monika

” … förbannat kreativ i sitt världsbygge att jag blir ruskigt imponerad. Jag vill ha mer! … Som helhet är ”Bortom portalen” en bra nutidsorientering och underhållande läsning. Alla gillar väl närodlat?”
– OARYA på OARYA

”Den svenska fantastiken lever och frodas vilket man ska glädja sig åt … Den samlade skrivarglädjen och fantasin slätar över mycket av form- och stilmissarna och jag kan varmt rekommendera en genomläsning.”
– Joel Bergling på Dagens bok

”En novellantologi med många läsvärda noveller … Medverkar gör också giganten K.G Johansson och en av svensk fantastiks mest lovande unga namn: Oskar Källner. Men det är inte bara dessa två herrar som borgar för kvalité, även om deras noveller sticker ut lite mer än övriga. Denna novellsamling kan rekommenderas i sin helhet.”
– Daniel Lehto i Biblioteket i Fokus.

”Historierna lever och fångar ofta läsaren … flera av novellerna i Bortom portalen skapar bilder och föder tankar som känns nya och kreativa vilket gör boken till en stunds angenäm bekantskap.”
– Clas Svahn för Bibliotekstjänst.