Att dö väl

Att dö väl - omslag

Låt oss döda dig!

Den uppmaningen mötte deltagarna i Steampunkfestivalen sommaren 2014. De som hittade på de två mest fantasifulla dödssätten skulle få bli dödade just så, i en science fiction-novell skriven av Eva Holmquist och Oskar Källner. Detta är resultatet.

Mänskligheten står inför utrotning. Grendlarna, en ras av ostoppbara krigsmaskiner, förtär värld efter värld. Hanna, en ung djurtämjare, och Alina, en av kolonialmaktens främsta exobiologer, kastas rakt in i ett uppdrag som kommer att avgöra hela mänsklighetens framtid.

Sagt om Att dö väl

”Omslaget är proffsigt och ger en tydlig vink om att det är just science fiction … Grendlarna som hotar ta över planet efter planet beskrivs i olika varianter på ett fantasifullt och groteskt sätt … En välkomponerad novell där jag imponeras av hur Eva och Oskar fått ihop en engagerande handling där man sitter som på nålar de sista textraderna … [jag skulle] önska att de skrev en fullång science fiction-roman i samma anda så man kunde ha kvar kakan lite längre …”
– Carola Strömstedt på Skrivandets magi och vedermödor

”Vilken berättelse! … Novellen har allt en riktigt bra science fiction kräver … Storartat utförande och en novell jag väldigt gärna sett som en hel roman. Författarna har samarbetat otroligt bra. Jag känner igen både Holmquist och Källner i berättelsen, men rösterna går väl ihop och bildar tillsammans en fantastisk science fiction som känns självklar … Man vet ju att det kommer vara ett exceptionellt döende, men när det väl händer blir jag ändå totalt överraskad. Några på Steampunkfestivalen hade helt klart bra fantasi”
– Bokmalen på Bokhuset

”Att dö väl” är en svulstig sci-fi-historia som rymmer allt det där jag går igång på. Här finns det gott om rymdskepp, underliga rymdvarelser och en spännande premiss. Det är lekfullt, engagerande och maffigt. En riktig höjdare för alla som gillar rymdkrig i samma anda som Starship Troopers och Ender’s Game. Nu väntar jag bara på att Källner och Holmquist utvecklar samarbetet ytterligare och skriver en hel roman i samma stil.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas

”Att dö väl är en mycket välskriven och spännande novell, som jag gärna rekommenderar … Jag blir riktigt lyrisk … skrämmande välgjord.”
– Scorpionen på Endast Eböcker

”The background is well constructed, with credible science and environments and Holmquist and Källner manage to keep the suspense up in spite of the (almost) obvious ending … The name of the alien race, the grendel, and their various ships (Jötun, among others) all draw their inspiration from old norse mythology, which is fun for a Nordic reader and possibly exotic for a foreigner … Recommended for everyone who loves doomsday scenarios and interstellar action.”
– Christian Gripenvik på Bokbocken

”Både Hanna och Alina är två komplexa karaktärer som är väldigt intressanta att lära känna. Detta är en novell men jag hade gärna sett den som en hel roman … en lekfull, annorlunda och härlig läsning … riktigt välskriven och snygg sfi-novell.”
– Helen Bruhno på Midnattstankar

”Det här är en fantastisk liten historia och jag blir imponerad över hur komplett den är, trots sin korthet. Det är spännande och det känns nytt … Här finns flera komplexa karaktärer … De två fantasifulla sätten att dö på då? Jo, de är verkligen annorlunda. Och riktigt, riktigt otäcka.”
– Monika på Bokföring enligt Monika